Het Onderzoek

Videocapsule endoscopie (VCE) is een onderzoek waarbij met behulp van een capsule met een minuscule camera afbeeldingen van het maag-darmkanaal worden gemaakt. 

Deze capsule maakt zoveel foto’s dat er een film-opname ontstaat van de slokdarm, maag en in het bijzonder dunne en dikke darm.

Dit onderzoek is ontwikkeld om afwijkingen van het slijmvlies van vooral de dunne darm op te sporen. 

Klachten die aanleiding kunnen geven tot de aanvraag van VCE zijn o.a. onbegrepen bloedverlies uit het maagdarmkanaal, evaluatie van bekende (chronische) aandoeningen (ziekte van Crohn, coeliakie, erfelijke poliep-syndromen) of verdenking van tumoren van de dunne darm (carcinomen of lymfomen). 

Het van binnen kunnen bekijken van de dunne darm d.m.v. VCE is uniek omdat de meest gangbare onderzoeken dit niet mogelijk maken. 

Gezien de minimale belasting voor een patiënt verdient het dan ook vaak in eerste instantie de voorkeur een VCE te verrichten alvorens tot meer belastende onderzoeken over te gaan.

Online aanvraag via verwijzer

Uw verwijzer doet online bij ons de aanvraag voor het onderzoek.

Onderzoek vindt thuis plaats

Bij voorkeur vindt het onderzoek thuis plaats, het kan voorkomen dat u wordt opgenomen in het ziekenhuis.

Binnen 72 uur uitslag bekend

Wij streven de uitslag binnen 72 uur naar uw verwijzer te verzenden.

Hoe gaat het in zijn werk?

Op deze pagina is alle informatie te vinden over videocapsule endoscopie en hoe wij te werk gaan. 

Zie hieronder een korte video over de onderzoeksdag.

Onder de video is nog meer informatie te vinden over de voorbereiding, dag van het onderzoek, algemene adviezen en wat gebeurd er na het onderzoek. 

Video afspelen

Voorbereiding

Voorbereiding

Eén week voor het onderzoek

Het gebruik van ijzersupplementen (bijvoorbeeld Ferro-gradumet® of Ferrofumaraat®) dient te worden gestaakt, maar kan na het onderzoek weer worden hervat.
Het gebruik van geneesmiddelen die de darmwerking vertragen (bijvoorbeeld codeïne, loperamide (Imodium® of Diacure®)) dient te worden gestaakt, maar kan, wanneer de capsule het lichaam heeft verlaten, weer worden hervat. 

Eén dag voor het onderzoek

Dieet en voorbereiding

Licht ontbijt: bijvoorbeeld thee (zonder melk) met 2 crackers of 2 beschuitjes met suiker of jam zonder pitjes

Vanaf 11:00 uur dient u te starten met de voorbereiding met MoviPrep® of Pleinvue®. Onder deze tekst staan 2 buttons waar u de informatie kunt downloaden in een Word bestand.

 

U volgt een helder vloeibaar dieet. Dit houdt de volgende dranken in: appelsap, gele druivensap, roosvicee, limonadesiroop, thee (eventueel met suiker maar zonder melk), gezeefde bouillon (bij voorkeur van Maggi) ivm de kruiden/’vlokjes’ en heldere sportdrank. 

Mocht u behoefte hebben aan iets hartigs is het mogelijk om gelatinepudding te nemen. Andere produkten zijn helaas niet toegestaan, aangezien deze de kwaliteit van de beeldregistratie van de capsule negatief beïnvloeden.

Movi-Prep

Klik op het icoon om het Word bestand te downloaden

PleinVue

Klik op het icoon om het Word bestand te downloaden

PicoPrep

Klik op het icoon om het Word bestand te downloaden

De dag van het onderzoek

Dieetmaatregelen

Op de dag van, voorafgaand aan, het onderzoek, mag u niet eten of roken. U mag onbeperkt water of heldere thee drinken. 
Een uitzondering hierop vormen aan u voorgeschreven medicijnen die u mag innemen met een slokje water (tot maximaal 2 uur vóór het onderzoek)

Overige voorbereiding

Op de dag van het onderzoek wordt het gebruik van bodylotion of vettige huidverzorgingsproducten op buik en borst afgeraden. Dit om te voorkomen dat de gebruikte plakkers niet plakken.
Gebruik geen lippenstift of andere middelen op de lippen. Dit kan anders op de lens komen van de capsule. 
Het wordt aanbevolen om ruimvallende, tweedelige kleding te dragen.

De camerapil

Het onderzoek

Er zijn twee mogelijkheden; of uw verwijzend arts vindt het noodzakelijk dat het onderzoek in het ziekenhuis plaatsvindt of u wordt door CameraPil BV thuis bezocht.

In het eerste geval meldt u zich op het afgesproken tijdstip bij de opnamebalie van uw ziekenhuis. Daar zal dan tevens een specialistisch verpleegkundige van CameraPil BV aanwezig zijn.
In het tweede geval, bij thuisbezoek, zal de specialistisch verpleegkundige van CameraPil BV op het afgesproken tijdstip bij u thuis zijn.

De verpleegkundige bevestigt negen plakkers op de huid van uw borst en buik en verbindt deze met de datareceiver die met een buideltas om uw middel wordt gedragen. Hierna neemt u de capsule in met twee glazen water.

Tijdens het onderzoek
In totaal duurt het onderzoek twaalf uur en registreert de capsule beelden van het slijmvlies van het maag-darmkanaal.

Dieet
Drink tijdens het onderzoek elk uur een glas water; helder vloeibaar dieet is ook toegestaan. Als het apparaat een piepje/alarm geeft betekend dit dat de overdracht naar de receiver slecht is en u wordt dan verzocht minimaal 2 glazen water te drinken. Als het alarm aanhoudt kunt u altijd de verpleegkundige bereiken die bij u is geweest. 

2 uur na aanvang van het onderzoek mag u water of thee zonder melk drinken.

4 uur na aanvang van het onderzoek mag u een lichte lunch gebruiken, dat wil zeggen dat u een kop bouillon met een cracker of een beschuitje mag eten.

6 uur na aanvang van het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken. Gebruik liever geen kaas.
Als u diabetespatiënt bent kan het noodzakelijk zijn om tijdens het onderzoek de medicatie aan te passen. Overleg dit met uw eigen arts of met de diabetes verpleegkundige.

 

paulaherdes-storybyher.nl-camerapil-4

Algemene adviezen

Gedurende het onderzoek kunt u uw normale dagelijkse activiteiten verrichten. Vermijdt echter activiteiten die de kabels of de datareceiver zouden kunnen beschadigen. Vraag bij twijfel advies aan de specialistisch verpleegkundige.

Adviezen voor een succesvol onderzoek

  • U mag gedurende deze 12 uur op geen enkel moment de apparatuur loskoppelen of de riem afdoen. Aangezien de datareceiver een kostbaar apparaat is, dient u deze voorzichtig te behandelen en schokken en stoten te vermijden.
  • Mocht per abuis de datareceiver loskoppelen, dan kunt u de stekker gewoon weer terug inpluggen. Noteer dan wel het tijstip van loskoppeling.
  • U mag tijdens het onderzoek geen gebruik maken van een elektrische deken.
  • U mag tijdens het onderzoek eventueel koken, maar alleen als u geen gebruik maakt van inductie
  • Mobiele telefoons, afstandsbedieningen, computers en draadloos internet kunnen gewoon gebruikt worden.
  • Vermijd lichamelijke inspanning waardoor u gaat transpireren en de plakkers kunnen loslaten.
  • Vermijd blootstelling aan helder zonlicht.
    De datareceiver mag niet nat worden.
  • Maak geen lichamelijk contact met personen die ook een VCE onderzoek ondergaan.
  • Zolang de capsule zich in uw lichaam bevindt tijdens de opnamedag, mag u niet in de buurt komen van sterke elektromagnetische velden, zoals een MRI of CT scan.
  • Als u tijdens of (kort) na het onderzoek last krijgt van misselijkheid, buikpijn of braken dient u contact op te nemen met onze specialistisch verpleegkundige of de dienstdoende medisch specialist maag-darm-leverziekten van uw ziekenhuis.

Na het onderzoek

Het onderzoek zal 12 uur in beslag nemen waarna u voorzichtig de stekkers kunt losmaken van de ECG plakkers. De specialistisch verpleegkundige zal u dit demonstreren.

U hoeft het apparaat niet uit te zetten en het apparaat moet verbonden blijven met de witte ontvangst-band.

Retour specialistisch verpleegkundige De volgende spullen moeten weer teruggebracht worden naar het ziekenhuis of aan de specialistisch verpleegkundige van CameraPil BV worden teruggegeven:
Datareceiver met kabels, beide buideltasjes met banden.

De capsule De capsule zal het lichaam met de ontlasting verlaten na 1-3 dagen (gemiddeld 58 uur). Om er zeker van te zijn dat de capsule het lichaam verlaat, kunt u deze opvangen door een (oud) vergiet in het toilet te hangen. Dit is echter niet noodzakelijk.
Indien u bekend bent met m. Crohn is het belangrijk om zeker te weten of de capsule uw lichaam heeft verlaten. Indien twee weken na het onderzoek de capsule nog steeds niet het lichaam heeft verlaten, neem dan contact met ons of uw behandelend arts op. Indien u aanvullend MRI-onderzoek dient te ondergaan én de uitscheiding van de capsule niet heeft waargenomen, dient u aan de röntgenlaborant, die het onderzoek uitvoert, dit te melden.

De uitslag Na beëindiging van het onderzoek wordt de datareceiver op een computer aangesloten en de beelden achter elkaar gezet. Vervolgens zal, na beoordeling door specialistisch verpleegkundige en medisch specialist, een verslag en passend advies naar de verwijzer worden verzonden (per post en mail) binnen een termijn van 14 dagen. Uw behandelend arts zal met u een controle afspraak hebben gemaakt om de uitslagen en het verdere behandelplan te bespreken. Uiteraard heeft u inzage in de gegevens verkregen bij het VCE onderzoek en kunt u deze ontvangen. Voor meer informatie kunt u kijken onder de veelgestelde vragen.

Feedback
Wij worden altijd blij van feedback en mocht u uw ervaring willen delen met ons dan kunt u het algemeen contactformulier gebruiken. Klik hieronder om naar het formulier te gaan.