Homepagina ,
vissie en missie algemeen ,
voordelen van
camerapil BV ,
diensten van camerapil BV ,
wie wij zijn ,
alles over
videocapsule onderzoek , vraag
en antwoord rubriek ,
videocapsule apparatuur
, videocapsule opname
afbeeldingen ,
bouw van
het spijsverteringsstelsel ,
werking van het
spijsverteringsstelsel ,
ziektebeelden van
het spijsverteringsstelsel ,
Link pagina ,
angiodysplasie opnames gemaakt met videocapsule endoscopie ,
crohn
opnameopnames gemaakt met cideocapsule endoscopie ,
poliep opnames
gemaakt met cideocapsule endoscopie ,
normaal
opnames gemaakt met cideocapsule endoscopie ,
ulcusdarm
opnames gemaakt met cideocapsule endoscopie ,
erosiedarm
opnames gemaakt met cideocapsule endoscopie ,
poliepdarm
opnames gemaakt met cideocapsule endoscopie ,
lymfangiectasie opnames gemaakt met cideocapsule endoscopie ,
maagbloeding opnames gemaakt met cideocapsule
endoscopie
Welkom op de website van Camerapil BV
Op deze website is informatie omtrent Camerapil BV, en video capsule endoscopie in het algemeen te vinden. Deze informatie is voor zowel patiënten, als verpleegkundigen en artsen bedoeld. In de menubalk hierboven zijn deze verschillende informatiepagina's te bereiken.
De visie van Camerapil BV
CameraPil BV is opgericht op 1 september 2008 te Lelystad en is eveneens gevestigd te Lelystad. CameraPil BV stelt zich ten doel de initiëring, bevordering, verzorging en continuering van de verlening van reguliere zorg op het gebied van maag-darm-leverziekten (MDL).
CameraPil BV tracht dit doel onder meer te bereiken door het oprichten van, het deelnemen in, het samenwerken met, het financieren van, het administreren van, het voeren van een directie over of het zich op een andere wijze interesseren bij derden die zorg verlenen dan wel activiteiten ontplooien die anderszins wezenlijk de zorg in Nederland bevorderen en/of aan de zorg gelieerd zijn.
CameraPil BV legt zich in eerste instantie toe op het aanbieden van videocapsule endoscopie als onderdeel van medisch specialistische zorg op het terrein van maag-darm-en leverziekten (MDL) (tweede compartiments-zorg). Het betreffen diagnose-behandel combinaties (DBC’s) in het A-segment met een behandelduur korter dan 24 uur ( zonder verblijf).
Producten van Camerapil BV
CameraPil BV zal zogenaamde videocapsule endoscopie aanbieden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een Koreaanse firma Indromedic. Naam van de capsule is Mirocam (Korea) De capsule werkt 12 uur. De Mirocam capsule, gebruikt het lichaam als communicatiemedium. Zij noemen dat E-field propagatie. De resolutie is 102.400 pixels . De capsule maakt 3 foto’s per seconde. De afmeting is 24 bij 11 mm.
Een specialistisch verpleegkundige VCE zal, na aanvraag van verwijzend arts of op eigen verzoek van patiënt, de patiënt inplannen en op de desbetreffende datum bezoeken. De speciale registratie-apparatuur wordt aangesloten en de patiënt geïnstrueerd hoe de capsule in te nemen. Vervolgens zal na 12 uur registratie de apparatuur weer worden verwijderd en patiënt naar huis of verwijzende klinische afdeling terug kan gaan.
Specifieke indicaties voor een VCE zijn patiënten met :
• gastrointestinaal bloedverlies (OGIB=obscure gastrointestinal blood loss)
• anemie
• M. Crohn , colitis ulcerosa (IBD)
• Carcinomen dunne darm
• (Refractaire) coeliakie
• Familaire polyposis syndromen
• Peutz-Jegher’s syndroom
De opgenomen beelden worden in eerste instantie door de gespecialiseerd verpleegkundige beoordeeld. Uiteindelijk vindt een tweede beoordeling plaats door een door de MSRC (medisch-specialisten registratiecommissie) erkende MDL-arts die werk-ervaring heeft met het beoordelen van dergelijke beelden.
Er wordt gewerkt zonder wachtlijst waarbij verwijzende huisartsen en medisch specialisten en zo mogelijk binnen 72 uur elektronisch ingelicht worden over de bevindingen en een passend advies krijgen over het verdere te volgen beleid. Tevens wordt de mogelijkheid geboden online toegang te krijgen tot het verslag [ PDF ], de opgeslagen beelden en eventuele video-fragmenten [ AVI ] van de pathologische bevindingen.
CameraPil BV zal zijn activiteiten ontplooien in verschillende regio’s .
Voordelen CameraPil Bv
• Hoog gespecialiseerd medisch personeel (MSRC-geregistreerde MDL-artsen en gekwalificeerde specialistisch VCE-verpleegkundigen (door NVGE en SEVA erkende opleiding) die eveneens werkzaam zijn in Academische en grote algemene ziekenhuizen).
• Patiënt-en verwijzer-vriendelijke en efficiënte online aanmelding van nieuwe patiënten. via www.Camerapil.nl & info@camerapil.nl
• Patiënt-en verwijzer-vriendelijke en efficiënte online uploaden van verslaglegging en beeldvorming
• Geen wachtlijst, en meestel binnen 72 uur diagnostiek en passend advies betreffende behandeling.
• (Relatief) flexibele openingstijden
Videocapsule endoscopie is een onderzoek waarbij met behulp van een capsule die een minuscule camera bevat, afbeeldingen van het maagdarmkanaal worden gemaakt. Deze capsule maakt zoveel foto's dat er een film opname ontstaat van de darmholte. Hierdoor kunnen afwijkingen in het slijmvlies van vooral de dunne darm worden opgespoord, die een mogelijke verklaring kunnen zijn voor onbegrepen (gastrointestinale) buikpijn, of onbegrepen (gastrointestinaal) bloedverlies. Maar ook de ziekte van Crohn of Coeliakie kan ermee worden vastgesteld. Het van binnen kunnen bekijken van de dunne darm is uniek, aangezien andere onderzoeks-methoden grote delen van de dunne darm simpelweg niet kunnen bereiken.
Dit is hoe de beelden er uiteindelijk uitzien. Klik op de foto voor zowel normale als afwijkende afbeeldingen
De capsule heeft de grootte van een vitaminepil, en verplaatst zich via de natuurlijke manier door de darmen. Het is voor dit onderzoek noodzakelijk dat de dunne darm goed schoon is. Daarom moet de darm worden gereinigd. Deze voorbereiding kunt u thuis volgen. Doormiddel van sensoren die met plakkers op het lichaam worden geplaatst, worden de beelden ontvangen van de capsule, en opgeslagen in een recorder die zich in een kleine buideltas bevind. Het onderzoek is niet pijnlijk, en de patiënt kan gedurende het onderzoek gewoon zijn of haar dagelijkse bezigheden uitvoeren. Na het onderzoek koppelt een verpleegkundige of arts de buideltas met de recorder aan een computer om de opname te bekijken.
Er bestaan verschillende merken capsules maar Camerapil BV gebruikt van al deze merken de Mirocam van Intromedic (medicor). Deze capsule heeft onder andere de langste accutijd, en kan dus langere opnames maken, en dus meer darmoppervlak vastleggen. Ook maakt deze capsule opnames met de hoogste resolutie. Bovendien is deze capsule kleiner dan anderen, waardoor deze makkelijker door te slikken is, en makkelijker door de darmen beweegd.
Op deze pagina zal nu verder worden ingegaan op de procedure van videocapsule endoscopie.
Inhoudsopgave
- Wachttijden
- Een week voor het onderzoek
- Een dag voor het onderzoek
- De dag van het onderzoek
- Tijdens het onderzoek
- Adviezen voor een succesvol (ler) onderzoek
- Na afloop van het onderzoek
- De uitslag
Wachttijden
De wachttijd van een Video capsule endoscopie onderzoek begint nadat er een aanvraag is ingediend bij Camerapil BV. Binnen 2 dagen wordt er contact opgenomen met de patiënt, om een eventuele afspraak te maken.
Voor wat de uitslag van video capsule onderzoek betreft : Nadat de apparatuur is afgekoppeld en is ingenomen door de verpleegkundige , worden de gegevens geupload (naar de hoofd computer gebracht). Hierna kan de Video capsule Endoscopie worden afgelezen en beoordeeld. Dit neemt gemiddeld 72 uur in beslag.
Een week voor het onderzoek
• Voor het onderzoek moet het gebruik van ijzermedicatie (Ferro-gradumet® of Ferrofumaraat®) worden gestaakt. Na het onderzoek kunt u de ijzermedicatie als voorheen voortzetten.
• Geneesmiddelen die de darmwerking vertragen, zoals codeïne, loperamide
(Immodium® Diacure®) moeten worden gestaakt.
Voor dit onderzoek is het belangrijk dat wij weten welke medicijnen u op dit moment gebruikt. Daarom vragen wij u de lijst op de laatste bladzijde van deze informatie folder in te vullen. Deze lijst mag u afgeven op dag van het onderzoek aan de VCE verpleegkundige .
Een dag voor het onderzoek
Licht ontbijt: bijvoorbeeld thee (zonder melk) met 2 crackers of 2 beschuitjes met suiker of jam zonder pitjes.
Vanaf 11:00 uur voorbereiding met Klean Prep® / Fosforal® volgen (zie bijgevoegde instructie)
Bij een helder vloeibaar dieet zijn de volgende dranken toegestaan: appelsap, druivensap, bessensap, roosvicee, limonadesiroop, thee (eventueel met suiker maar zonder melk), gezeefde bouillon, heldere sportdrank. Als u behoefte heeft aan iets stevigers / voeding , is het toegestaan om gelatinepudding te nemen. Behalve de hierboven genoemde dranken mag u verder niets eten.
Overige voorbereiding:
Mannelijke patiënten met lichaamsbeharing dienen op de dag voor het onderzoek hun buik op 25 cm boven en 15 cm onder de navel te ontharen.
De dag van het onderzoek
Dieetmaatregelen:
Op de dag van het onderzoek, voorafgaand aan het onderzoek, mag u niet eten, drinken of roken. Een uitzondering hierop vormen aan u voorgeschreven medicijnen, die u mag innemen met een slokje water. Vanaf twee uur vóór het onderzoek mag u niets meer innemen.
Overige voorbereiding:
Op de dag van het onderzoek wordt het gebruik van bodylotion of vettige huidverzorgingsproducten op buik en borst afgeraden. Dit om te voorkomen dat de gebruikte plakkers niet plakken. Gebruik geen lippenstift of andere middelen op de lippen.
Het wordt aanbevolen om ruimvallende, tweedelige kleding te dragen.(shirt-broek /shirt-rok)
Het onderzoek:
U meldt zich op het afgesproken tijdstip bij het secretariaat van de Scopie afdeling van het Ziekenhuis.
De verpleegkundige bevestigt negen plakkers op de huid van uw borst en buik en verbindt deze met de datarecorder die met een riem om uw middel wordt gedragen. Hierna neemt u de camerapil in met twee glazen water. Na het innemen van de capsule kunt u naar huis.
Tijdens het onderzoek
Het onderzoek duurt twaalf uur, gedurende deze tijd maakt de videocapsule afbeeldingen van het slijmvlies van het maagdarmkanaal. Deze opnames worden verzonden naar de datarecorder.
• Drink tijdens het onderzoek elk uur een glas water .Ook wel Helder vloeibaar dieet geen vast voedsel
• 2 uur na de start van het onderzoek mag u water of thee zonder melk drinken.
• 4 uur na de start van het onderzoek mag u een lichte lunch gebruiken, dat wil zeggen dat u een kop bouillon met een cracker of een beschuitje mag eten.
• 6 uur na de start van het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken. Gebruik liever geen kaas.
• Als u diabetespatiënt bent kan het noodzakelijk zijn om tijdens het onderzoek de medicatie aan te passen, overleg dit met uw eigen arts of met de diabetes verpleegkundige.
Gedurende het onderzoek kunt u uw normale dagelijkse activiteiten verrichten. Vermijdt echter activiteiten die de kabels of de datarecorder zouden kunnen beschadigen. Vraag bij twijfel advies aan de VCE-verpleegkundige.
Adviezen voor een succesvol onderzoek
• U mag gedurende deze 12 uur op geen enkel moment de apparatuur loskoppelen of de riem afdoen. Aangezien de datarecorder een kostbare computer is dient u deze voorzichtig te behandelen en schokken en stoten te vermijden.
• Zolang de videocapsule zich in uw lichaam bevindt tijdens de opnamedag mag u niet in de buurt komen van sterke elektromagnetische velden, zoals een MRI / CT apparatuur.
• U mag tijdens het onderzoek geen gebruik maken van een elektrische deken.
• Mobiele telefoons, afstandsbedieningen, computers en draadloos internet kunnen gewoon gebruikt worden.
• Vermijd lichamelijke inspanning waardoor u gaat transpireren en de plakkers kunnen loslaten.
• Vermijd blootstelling aan helder zonlicht.
• U mag de datarecorder tijdens het onderzoek niet loskoppelen, mocht dit wel gebeuren dan kunt u de stekker wederom inpluggen. Noteer wel het tijdstip van loskoppelen.
• De datarecorder mag niet nat worden.
• Maak geen lichamelijk contact met personen die ook een video capsule onderzoek ondergaan.
Na afloop van het onderzoek
12 uur na het slikken van de videocapsule is het onderzoek afgelopen. U kunt dan voorzichtig de stekkers losmaken van de ECG plakkers zoals de verpleegkundige u heeft uitgelegd. U hoeft het apparaat niet uit te zetten. De kabels moeten verbonden blijven met de datarecorder.
Bij het afkoppelen van de plakkers, let u vooral op dat de kabels niet knikken.
Tip: om huidirritatie te voorkomen kunt u de ECG plakkers het beste verwijderen door ze goed nat te maken, bijvoorbeeld tijdens het douchen. Maak de ECG plakkers nooit nat als ze nog met het opname apparaat verbonden zijn! De ECG plakkers kunt u na verwijdering weggooien.
De volgende spullen moeten weer teruggebracht worden:
*Datarecorder met kabels.
*Beide tasjes + banden.
De videocapsule zal het lichaam met de ontlasting verlaten. Dit duurt doorgaans een dag of drie.
Om er zeker van te zijn dat u de videocapsule heeft uitgescheiden kunt u de capsule opvangen door een (oud) vergiet in het toilet te hangen.
Indien u de uitscheiding van de videocapsule na drie weken niet heeft waargenomen dient u contact met ons, of uw behandelend arts op te nemen. Ook als u tijdens of na het onderzoek last krijgt van misselijkheid, buikpijn of braken moet u contact op nemen met het ziekenhuis en vragen naar de VCE-verpleegkundige of de dienstdoende maag-darm-lever arts.
Indien u de uitscheiding van de videocapsule niet heeft waargenomen en u moet een MRI onderzoek ondergaan dan moet u aan de röntgenlaborant die het onderzoek uitvoert melden dat u in het verleden een videocapsule onderzoek heeft ondergaan. Met behulp van een röntgenfoto wordt dan eerst gekeken of de capsule zich nog in het lichaam bevindt.
De uitslag
Ongeveer drie weken na het onderzoek heeft de arts die u verwezen heeft de uitslag. Maakt u zelf een afspraak om de uitslag te bespreken. Het is als patiënt ook mogelijk om een kopie van de opname (tegen betaling) te ontvangen. Voor meer informatie hierover, zie de FAQ (vaak gestelde vragen)
Wat is videocapsule voor een onderzoek?
“De videocapsule is een capsule met daarin een fotocamera’tje, Lens, lichtbron en batterijen. In doorsnede is deze capsule niet groter dan een tablet of een vitamine capsule. De patiënt slikt de capsule in en deze gaat op reis door de slokdarm, maag en darmen. Onderweg maakt het camera’tje foto’s van de darm. Deze worden via plakkers op de buik van de patiënt doorgestuurd naar een computer. De arts kan de foto’s dan later bekijken.”
Wat zijn de voordelen van deze video capsule endoscopie methode?
“Het slijmvlies aan de binnenkant van de dunne darm kunnen we met andere onderzoeksmethoden niet goed beoordelen. Met deze capsule kan dat wel. Deze methode is bovendien heel patiëntvriendelijk.”
Voor wie is deze zorg bestemd?
“Voor patiënten met een ontsteking aan de dunne darm of met bloedverlies uit de darm dat niet via maag- of ander darmonderzoek verklaard kan worden. De methode is geen vervanging voor het gebruikelijke onderzoek van maag of dikke darm.”
Mag ik mijn medicijnen gewoon innemen?
Voor het onderzoek moet het gebruik van ijzermedicatie (Ferro-gradumet® of Ferrofumaraat®) worden gestaakt. Na het onderzoek kunt u de ijzermedicatie als voorheen voortzetten. Geneesmiddelen die de darmwerking vertragen, zoals codeïne, loperamide Immodium® Diacure® moeten worden gestaakt. En heel belangrijk Als u diabetespatiënt bent kan het noodzakelijk zijn om tijdens het onderzoek de medicatie aan te passen, overleg dit met uw eigen arts of met de diabetes verpleegkundige.
Moet ik zelf nog iets invullen?
Voor dit onderzoek is het belangrijk dat wij weten welke medicijnen u op dit moment gebruikt. Daarom vragen wij u de medicatielijst te willen invullen en aan de verpleegkundige die de procedure uitvoert af te geven.
Hoe gaat de voorbereiding voor dit onderzoek?
Veel helder vocht drinken 2 DAGEN voor het onderzoek ruim 3 liter , Lunch o.a brood, avond eten , warm eten licht verteerbaar bv rijst en kip .Dag -1 voor het onderzoek:Licht ontbijt: bijvoorbeeld thee (zonder melk) met 2 crackers of 2 beschuitjes met suiker of jam zonder pitjes . deze dag veel helder drinken +
Ik ben zwaar behaard op mijn borst, moet ik me scheren?
Mannelijke patiënten met lichaamsbeharing dienen op de dag voor het onderzoek hun buik op 25 cm boven en 15 cm onder de navel te ontharen.
Mag ik roken tijdens het onderzoek?
op de dag van onderzoek liever niet. Als het niet anders kan, dan is dit na 4 uur toegestaan.
Mag ik kaugom gebruiken?
Na 4 uur op dag van het onderzoek is het geen probleem meer , daarvoor kan het echter een probleem zijn voor de beoordeling van het onderzoek.
Nuchter zijn, wat betekend dat?
Op de dag van het onderzoek, voorafgaand aan het onderzoek, mag u niet eten, drinken of roken. Een uitzondering hierop vormen aan u voorgeschreven medicijnen, die u mag innemen met een slokje water. Vanaf twee uur vóór het onderzoek mag u niets meer innemen.
Kan ik gewoon onder de douche op de dag van het onderzoek?
Ja, dat mag MAAR …Op de dag van het onderzoek wordt het gebruik van bodylotion of vettige huidverzorgingsproducten op buik en borst afgeraden. Dit om te voorkomen dat de gebruikte plakkers niet plakken. Gebruik geen lippenstift of andere middelen op de lippen.Het wordt aanbevolen om ruimvallende, twee\delige kleding te dragen.(shirt-broek /shirt-rok)
Waarom worden er plakkers geplakt op mijn borst en buik?
Dit is om de foto’s die gemaakt worden door de camerapil op te vangen en door te sturen naar het kastje op u heup / middel .
Hoe lang duurt het onderzoek?
Dit duurt twaalf uur, gedurende deze tijd maakt de videocapsule afbeeldingen van het slijmvlies van het maagdarmkanaal. Deze opnames worden verzonden naar de datarecorder.
Wanneer mag ik weer wat drinken en of eten?
Drink tijdens het onderzoek elk uur een glas water.Ook wel Helder vloeibaar dieet geen vast voedsel , 2 uur na de start van het onderzoek mag u water of thee zonder melk drinken. 4 uur na de start van het onderzoek mag u een lichte lunch gebruiken, dat wil zeggen dat u een kop bouillon met een cracker of een beschuitje mag eten. 6 uur na de start van het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken. Gebruik liever geen kaas.
Als u diabetespatiënt bent kan het noodzakelijk zijn om tijdens het onderzoek de medicatie aan te passen, overleg dit met uw eigen arts of met de diabetes verpleegkundige.
Wat mag ik allemaal doen tijdens het onderzoek?
Gedurende het onderzoek kunt u uw normale dagelijkse activiteiten verrichten. Vermijdt echter activiteiten die de kabels of de datarecorder zouden kunnen beschadigen. Vermijd lichamelijke inspanning waardoor u gaat transpireren en de plakkers kunnen loslaten. [ als een plakkers loslaat kunt hem gewoon weer vastdrukken ] Heel belangrijk is >> Vermijd blootstelling aan helder zonlicht. Vraag bij twijfel advies aan uw VCE-verpleegkundige.
Mag ik de apparatuur loskoppelen?
U mag gedurende deze 12 uur op geen enkel moment de apparatuur loskoppelen of de riem afdoen. Aangezien de datarecorder een kostbare computer is dient u deze voorzichtig te behandelen en schokken en stoten te vermijden.
Kan ik allerlei apparatuur gebruiken bijvoorbeeld mijn GSM?
Zolang de videocapsule zich in uw lichaam bevindt tijdens de opnamedag mag u niet in de buurt komen van sterke elektromagnetische velden, zoals een MRI / CT apparatuur.U mag tijdens het onderzoek geen gebruik maken van een elektrische deken.
Mobiele telefoons, afstandsbedieningen, computers en draadloos internet kunnen gewoon gebruikt worden.
Kan ik gewoon in de zon lopen?
Liever de buik en borst iets meer bedekken, anders is er een mogelijkheid dat de foto’s overbelicht worden.
Hoe maak ik de plakkers los?
Het zijn net drukknopjes die op de plakkers zitten die kunt u gewoon lostrekken maar niet aan de draden trekken maar aan de stekkers.
Wat doe ik met de plakkers?
Maak de ECG plakkers nooit nat als ze nog met het opname apparaat verbonden zijn! De ECG plakkers kunt u na verwijdering weggooien.
Wat gebeurt er met de capsule als de test is afgelopen?
De videocapsule zal het lichaam met de ontlasting verlaten. Dit duurt doorgaans een dag of drie. Gemiddeld 58 uur .Om er zeker van te zijn dat u de videocapsule heeft uitgescheiden willen wij graag dat u de ontlasting controleert . U kunt de capsule opvangen door een (oud) vergiet in het toilet te hangen op het moment dat u ontlasting heeft. Indien u de uitscheiding van de videocapsule na drie weken niet heeft waargenomen dient u contact met ons op te nemen.
Wat als ik klachten krijg, waar let ik op?
Ook als u tijdens of na het onderzoek last krijgt van misselijkheid, buikpijn of braken moet u contact op nemen met ons of uw eigen ziekenhuis / eerste hulp en vragen naar de dienstdoende maag-darm-lever arts.
Ik moet een MRI ondergaan na het video capsule onderzoek?
Indien u de uitscheiding van de videocapsule niet heeft waargenomen en u moet een MRI onderzoek ondergaan dan moet u aan de röntgenlaborant die het onderzoek uitvoert melden dat u in het verleden een videocapsule onderzoek heeft ondergaan. Met behulp van een röntgenfoto wordt dan eerst gekeken of de capsule zich nog in het lichaam bevindt.
Hoe lang duurt het voordat ik de uitslag krijg?
Ongeveer 1 tot 2 weken na het onderzoek heeft de arts die u verwezen heeft de uitslag. Maakt u zelf een afspraak om de uitslag te bespreken.
Praktische vragen
Is mijn video capsule dossier in te zien?
U hebt het recht uw medisch dossier in te zien. Als u uw dossier in wilt zien, kunt u dit het beste voorleggen aan de behandelend arts die u heeft verwezen . Het is ook mogelijk om in het bezit te komen van kopieën uit uw medisch video capsule dossier. Hiervoor kunt u contact opnemen door middel van het contact formulier . Voor informatie over de kosten die hieraan verbonden zijn hierover krijgt u bericht nadat uw aanvraag bij ons binnen is . Via de volgende pagina kunt u contact met ons opnemen
videocapsule, video, capsule, gastroscopie, crohn, colitis ulcerosa, carcinoma, coeliakie, Peutz-Jegher, polyposis, angiodysplasie, ulcer, ulcera, gastrointestinaal, bloedverlies, colitis, intromedic, medicor, vce, VCE, mdl, MDL, maagdarmlever, maag, darm, lever, gastro, oesophagus, duodenum, ileu