Meest gestelde vragen

Hier vindt u de antwoorden op de meest gestelde vragen. De informatie voor de patiënt staan op de pagina Patiënten zoals u hierboven kunt vinden. Heeft u een specifieke vraag kunt u uw eigen specialist vragen of contact opnemen met onze gespecialiseerd verpleegkundigen via het menu Contact.

Wat is videocapsule voor een onderzoek? 

De videocapsule is een capsule met daarin een kleine fotocamera, lens, lichtbron en batterijen. In doorsnede is deze capsule niet groter dan een multivitamine tablet. De patiënt slikt de capsule in en deze gaat op natuurlijke wijze door slokdarm, maag, dunne en dikke darm. De camera maakt 3 foto’s/seconde waardoor na 12 uur opname een film geconstrueerd kan worden. Via plakkers op de buik van de patiënt kunnen de beelden worden doorgestuurd naar een ontvanger die gedragen wordt in een buideltas. Na het onderzoek kunnen de beelden op een computer worden geladen waarna beoordeling door verpleegkundige en arts kan plaatsvinden.

Wat zijn de voordelen van videocapsule endoscopie?

De capsule biedt op een niet al te belastende manier de mogelijkheid slijmvlies van in het bijzonder de dunne darm te beoordelen en aandoeningen vroegtijdig op te sporen. Tot aan de ontdekking van videocapsule endoscopie was dit echter niet mogelijk.

Voor wie is videocapsule endoscopie bestemd? 

Het is bestemd voor patiënten met bloedverlies uit het maagdarm-kanaal waarbij met conventioneel onderzoek geen verklaring kan worden gevonden. Verder is het van nut bij de evaluatie van patiënten met (chronische) aandoeningen van de dunne darm of verdenking daarop. Gezien de lange registratietijd van 12 uur kunnen ook slokdarm, maag en dikke darm worden beoordeeld. Het is echter niet een vervanging van gebruikelijke endoscopische onderzoeken voor de beoordeling van slokdarm, maag en dikke darm. Uiteindelijk is de capsule ontwikkeld voor de beoordeling van de dunne darm. Videocapsule endoscopie is niet bedoeld voor screening doeleinden, en vindt om deze reden dan ook slechts op indicatie plaats

Ik heb een vraag over het onderzoek.

Bent u patiënt en ondergaat u binnenkort het onderzoek? En heeft u vragen over bijvoorbeeld de voorbereiding of wat u wel en niet mag doen of eten/drinken? Kijk dan op de patientenpagina, hier staat alle informatie die u zoekt. 

Wat gebeurt er als ik klachten krijg, en waar moet ik specifiek op letten?

Als u tijdens of na het onderzoek last krijgt van misselijkheid, buikpijn of braken moet u contact opnemen met de verpleegkundige van CameraPil BV of uw verwijzend arts. Mocht een en ander buiten kantooruren plaatsvinden dan is het raadzaam overleg te hebben met een dienstdoende maag-darm-leverarts van uw ziekenhuis (te bereiken in eerste instantie via de spoedeisende hulp van uw ziekenhuis.

Wat gebeurt er met de videocapsule nadat deze is uitgescheiden?

U mag de pil als aandenken houden (als deze eerst goed schoon is gemaakt is dit geen probleem). Andere patienten die een videocapsule onderzoek hebben ondergaan gooien de capsule liever weg. Dat is geen probleem. De capsule mag ook per post worden teruggestuurd naar Camerapil BV. Het adres dat u hier voor kunt gebruiken is :
CameraPil BV
Madernastraat 47
1323 HG, Almere

Op dit moment worden de oude pillen (nog) niet gerecycled. Dat is enerzijds zonde van de hoogwaardige techniek, maar hier zijn uiteraard goede redenen voor. Er wordt nagedacht over mogelijke toepasingen na recycling.

Zijn er verschillende soorten video capsule pillen?

Ja. Namelijk 1 voor de slokdarm en maag, en 1 voor de dunne darm en 1 voor de dikke darm. De eerste wordt relatief weinig gebruikt, omdat een gastroscopie veelal volstaat. De pil voor de dunne darm wordt het meeste gebruikt, juist omdat er zo slecht in de dunne darm gekeken kan worden met andere onderzoeksmethoden. De colonpil is op dit moment nog volop in ontwikkeling. Het is nog geen volwaardig alternatief voor de coloscopie, maar de resultaten worden steeds beter. Gehoopt wordt dat de pil voor het colon in de toekomst ook nog een rol kan spelen in de screening op darmkanker. Daar is echter het laatste woord nog niet over gezegd in de vakliteratuur.

Ik heb geen verwijzing van een specialist, maar ik zou graag een VCE onderzoek bij wijze van screening ondergaan, kan dat?

Nee, videocapsule endoscopie wordt slechts op indicatie verricht, na doorverwijzing door een specialist.